Olejek eteryczny lawendowy

Olejek lawendowy — właściwości i zastosowanie

Olejek lawendowy to produkt naturalny, który otrzymuje się ze świeżych kwiatów lawendy wąskolistnej (Lavandula angustifolia). Lawenda wąskolistna posiada dużą ilość łodyg, które wznoszą się ku górze, łodyga rośliny ma barwę zieloną, a zakończona jest kwiatostanem w kolorze fioletowym.
Lawenda występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego – Hiszpanii czy Francji, ale także w Polsce. Olejek lawendowy ma słomkowo–żółtą barwę oraz charakterystyczną ziołowo–kwiatową woń.
Olejek ten otrzymuje się, poddając destylacji zawiesinę rozwiniętych kwiatów ściętych wraz z częścią łodygi.
Do produkcji olejku lawendowego wykorzystuje się różne odmiany lawendy, jednak najczęściej stosowana jest lawenda wąskolistna nazywana również lawendą lekarską (Lavandula officinalis). Skład olejku lawendowego w dużej mierze zależy od gatunku roślin, z których został wyprodukowany, miejsca ich występowania, okresu, w którym dokonano zbioru surowca, a także czasu destylacji z parą wodną. Składniki oleju lawendowego to: linalol, octan linalolu, lawendulol, ß-kariofilen, terpinen-4-olu, cyneol, ocymen, kamfora oraz substancje czynne: garbniki, kumaryny, fitosterole, flawonoidy oraz kwasy fenolowe.
Olejek lawendowy — właściwościOlejek lawendowy posiada bardzo szerokie zastosowanie w aromaterapii. Jest jednym z nielicznych olejków, które można aplikować bezpośrednio na skórę. Olejek lawendowy bezpośrednio wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, co za tym idzie zmniejsza spontaniczną aktywność ruchową, minimalizuje stany napięcia nerwowego, uczucie niepokoju oraz problemy z zasypianiem.
Wykazano również działanie antydepresyjne, przeciwlękowe oraz uspakajające lawendy.Wiele badań udowodniło, iż olejek lawendowy wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwpleśniowe oraz działanie odstraszające niektóre insekty.